Förbränningsmotor kontra elmotor

Sedan de första bilarna började rulla på vägarna har bilmotorn varit den tveklöst mest viktiga delen i bilen. Numera finns det huvudsakligen två typer av bilmotorer, nämligen förbränningsmotorer och elmotorer. Förbränningsmotorer som drivs av antingen bensin eller diesel har i årtionden drivit bilarna på vägarna och fortsätter göra det än idag. Dock går tekniken ständigt framåt och det inkluderar även banbrytande idéer inom bilar och motorer. Även om elmotorer för elbilar funnits i över ett decennium, så är det de senaste tekniska framstegen som ökat deras produktion kraftigt. Vad är det egentligen som gör elbilar allt mer populära? För att svara på denna fråga jämförs skillnaderna mellan en förbränningsmotor och elmotor. Fortsätt läsa för att se närmare på svaret!

Förbränningsmotor

Precis som namnet antyder så fungerar förbränningsmotorer genom att förbränna bränsle och därigenom skapa en kemisk reaktion. Förbränning framkallar värme som i sin tur används för att sätta bilen i rörelse. Det är alltså en kombination av bränsle, luft och motorns komponenter som samarbetar i denna process.

Elmotor

En elmotor eller elektrisk motor har till skillnad mot förbränningsmotorer inga rörliga delar. I själva verket har den bara ett fåtal essentiella delar. Energin hämtas från batteriet där det skapas en magnetisk kraft som i sin tur driver bilen framåt. Om du aldrig testat hur en elmotor känns så har du chansen genom Holmbergs Bil som är ett av Sveriges största bilhandelsföretag. Kika närmare på deras aktuella kampanjer, till exempel är en privatleasing kampanj ett utmärkt alternativ. Då får du chansen att prova utan risk och ger dig möjligheten prova olika modeller. Holmbergs Bil har nämligen ett brett utbud av tusentals bilar att sortera mellan och många attraktiva kampanjer.

Skillnaden med en elmotor

En elmotor gör en bil avsevärt snabbare än vad en förbränningsmotor kan göra. Detta beror på att elmotorer kan producera ett högt vridmoment direkt i början, medan förbränningsmotorer gör det efter att ha kommit upp i fart. Med en elbil kan du därför snabbt komma upp i höga hastigheter. En annan skillnad är att kostnaden för underhåll är mycket lägre på grund av att elmotorn inte har några rörliga delar. Du behöver naturligtvis inte byta motorolja och kan fokusera mer på andra bildelar, såsom däcken och vindrutorna. Det enda du behöver ha i åtanke är batteriet som måste laddas regelbundet och att batterikapaciteten minskas med tiden.

För miljömedvetna är utan tvekan den främsta fördelen med elmotorer att de är miljövänliga. Till skillnad mot förbränningsmotorer så producerar elmotorer inga eller mycket små koldioxidutsläpp vid körning.

Inlägg skapade 28

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
cenote