Okategoriserade

Fördelar med att chiptrimma bilen

Tidigare var det främst bil- och mekarfantaster som optimerade bilmotorer, men idag är chiptrimning betydligt mer utbrett bland bilägare. Möjligheten att förbättra motorns egenskaper har helt enkelt blivit mer accepterat i takt med att tekniken utvecklats.

I den här artikeln kan du läsa mer om alla fördelar med att chiptrimma bilen. Går det att chiptrimma alla biltyper? Finns det specifika egenskaper chiptrimningen kan fokusera på?

Teknisk utveckling

Motorbranschen är ett område under ständig utveckling och när det gäller motorteknik har det knappast stått stilla på senare tid. Att förbättra fordons egenskaper och prestanda med syftet att göra bilen lite bättre än tidigare blir allt mer populärt. Idag är det inte bara inom motorsporten optimering av diesel- och bensinmotorer utförs. Tvärtom är professionell chiptrim av bilen något allt fler gemene bilägare väljer att göra.

Tack vare smart teknik och en avancerad motorkunskap har processen med att optimera olika typer av motorer förbättrats avsevärt. Riskerna är inte lika stora när det gäller framtida fel som kan leda till stora bekymmer för bilägare. Det har dessutom utvecklats nya tekniker som gör det möjligt för specialiserade verkstäder att chiptrimma programvaran i moderna förbränningsmotorers styrdator.

Vad innebär chiptrimning i praktiken?

När ett fordon blir chiptrimmat är det specifikt styrdatorns programvara (i moderna förbränningsmotorer) som justeras med syftet att generera bättre resultat. Det handlar alltså om att skapa allt från en förbättrad motorprestanda med högre effekt till en lägre bränsleförbrukning.

Det sistnämnda, minskad förbrukning, är helt klart en av de stora fördelarna med chiptrimning. I en tid då hållbarhet står helt i fokus och även är centralt för många bilägare blir helt klart bränsleförbrukningen viktig. Att chiptrimma bilen görs i Sverige oftast samband med att fordonet ska byta avgassystem eller kanske luftfilter.

Vem chiptrimmar bilar?

För dig som funderar på att boka chiptrim på bilen gäller det att vara noga med valet av verkstad eller chiptrim-firma. Utbudet av aktörer har i takt med det stigande intresset för chiptrimning ökat markant. Många är seriösa och skickliga, men det finns alltid en risk att du väljer en verkstad som inte gör ett bra jobb.

Tipset är att höra dig för i din omgivning för att se om någon du känner chiptrimmat bilen hos en seriös verkstad eller bilfirma. Du kan även leta information på nätet där det oftast finns direkta omdömen i relation till en eller flera aktörer på din ort. Tänk dock på att det är bättre att åka en bit för att få bilen chiptrimmad hos en etablerad aktör än att ta första bästa på hemmaplan.

Några vanliga frågor gällande chiptrimning:

  • Nybilsgaranti vs chiptrimning? Idag har många bilar fabriksgaranti under längre tid och det är alltid en fördel att demontera effektboxar i samband med ett framtida garantiärende.
  • Vad händer om bilen är trimskyddad? Det beror på vilken lösning du väljer, men det finns boxar som fungerar separat och därför fungerar på trimskyddade fordon.
  • Går det att omprogrammera en box i samband med bilbyte? Det går bra att anpassa boxen till en nybil. Sällan är en box låst för att programmera om med nya bilar.
Kategori: Okategoriserade
Inlägg skapade 29

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
cenote