Okategoriserade

Begagnade bilar – det här ska du tänka på

Om du går i bilköpartankar så ska du titta hit och läsa ordentligt. Att köpa bil är ofta en stor investering för vardagsekonomin och därför gäller det att inte köpa första bästa skrothög som dyker upp på en köp- och säljsida. Det finns lite fallgropar och det är heller inte ovanligt att säljare försöker dölja bilens fel och brister.

Köpa av företag eller privatperson?

Det finns för- och nackdelar med båda alternativen, men generellt gäller att om du väljer att köpa bil privat kan du göra stora klipp medan du har en garanti att falla tillbaka på hos en registrerad bilhandlare. Ett företag måste följa lagar och regler och de går oftast igenom bilen och åtgärdar fel och brister innan de lägger ut den på försäljning. En privatperson vill gärna friskriva sig från ansvar när varan väl är såld genom att lägga till “säljes i befintligt skick” i annonsen. Just att sälja i befintligt skick är inte självklart friskrivande, utan köplagen kan ändå gå in och anvisa bilen som felaktig vara. Att tänka på här är att ARN, Allmänna Reklamationsnämnden, inte hjälper till vid privata tvister utan det är tingsrätten du får gå via om en tvist mellan köpare och säljare skulle uppstå.

Trygghet med företag

En trygghet för den som ska köpa bil är att bilhandlaren är skyldig att åtgärda fel och brister på bilen om detta är något som köparen inte orsakat själv. Det betyder att om det finns fel och brister på bilen har köparen rätt att få det åtgärdat om denne kan bevisa att det är bilhandlaren som har ansvaret för felen.

En seriös bilhandlare går alltid igenom sina salubilar och försöker att återställa dem i så gott skick som möjligt. Efter en titt i bilhallen kanske det är dags att diskutera lite med en säljare och då bjuds det ofta på fika. Att handlaren har en mugg med sin logga i tryck att låta kunden dricka sitt kaffe ur ger en seriös framtoning. Företaget är säkra på sig själva och står för sina handlingar och har inget emot att göra reklam för sig själva. Det visar att de vet vad de gör och att de kan det här, så att du som kund ska känna att du är i trygga händer.

Ta reda på bilens historia

Innan du ens överväger att skriva på några papper och förbinda dig till ett bilköp så är det bra om du kontrollerar bilens historia. Kontrollera att det är säljaren som verkligen äger bilen alternativt har en giltig fullmakt att sälja fordonet, och det är viktigt att kontrollera att det är samma fordon som annonseras. Genom att kolla chassinummer, även kallad VIN-kod, eller registreringsnummer kan du få upp en hel del information om bilens historik. Ser du luckor i servicen kan du ifrågasätta det och fråga varför bilen inte är servad och du kan även kontakta tidigare ägare för att se om den personen ger ungefär samma bilhistoria som den nuvarande säljaren. Se upp för bilar som är krockade eller skadade på olika sätt.

Lycka till med bilköpet!

Kategori: Okategoriserade
Inlägg skapade 25

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
cenote