Begreppslista för exteriöra delar

Endast i Sverige är 4,5 bilar aktiva i trafiken. Det innebär att nästan halva Sveriges befolkning äger och använder en bil. I världen stiger siffran till över en miljard aktiva bilar! Bilen har sedan länge varit ett populärt färd- och transportmedel, men det är få som faktiskt kan nämna bilens centrala delar. Här kommer en enkel begreppslista för bilens exteriöra delar. Hur många kunde du?

Dörr

Vi börjar simpelt, så att inga misstag kan bli gjorda. Bilens dörrar är placerade på vardera sida av fordonet och är vanligtvis i antal 2-4 stycken. I större bilar är skjutdörrar vanligare, då det underlättar för passagerarna. I detta begrepp ingår inte bilens luckor, som vi återkommer till senare.

Motorhuv

Det är förvånansvärt många som går runt med tron av att motorhuven tillhör bilens insida, mer specifikt där motorn vilar, men så är inte fallet. Motorhuven är endast benämningen på den lucka som oftast är placerad på framsidan av bilen och som kan öppnas för att få tillgång till bilens mekanik.

Däck

Det kanske inte kommer som en överraskning, men däcken är de hjul som är placerade på vardera sida av fordonet. Dessa kan variera i storlek och behöver bytas mellan sommar- och vintertid, då fårorna i däcken avgör risken för halka. Vinterdäck har djupare fåror, mellan 2-5 cm djupa rättare sagt, för att snö och slask ska kunna rinna igenom. Vissa vinterdäck har även dubbar, så att du undviker slirande på isen.

Bagagelucka

Bagageluckan är på ett ungefär motorhuvens motsvarigheten. Skillnaden ligger i att bagageluckan oftast leder till bagageutrymme, och inte bilens interiör och mekanik. De flesta bilar har ett relativt stort bagageutrymme för att packning och eventuella hundar ska kunna medtas i färden. I vissa bilar, som till exempel sportbilar, så finns det inget bagageutrymme.

Fälgar

Det är mycket snack om fälgar hos de bilentusiaster som vill ha en bil som ger intryck. Fälgarna är de runda metallplattor som placeras i mitten av däcket och har främst ett dekorativt och beskyddande syfte. Olika bilmärken har gärna olika fälgar och materialet är oftast aluminium.

Strålkastare och övriga lysen

En bil får inte köras om den inte har fungerande lysen, då det utgör en fara för både bilist, övrig trafik och fotgängare. Strålkastarna på bilen är placerade på framsidan och är till för att lysa upp vägen framför så att bilisten ser vägen framför sig och kommande bilister ser bilen på håll. Övriga lysen kan finnas på till exempel baksidan, där du som bilist ansvarar för att specifika lysen tänds när du till exempel backar eller svänger vänster eller höger.

Grill, även kallat kylarmaskering

Grillen är den räfflade del som är placerad vid bilens nos. Denna är till för att dölja bilens luftinsläpp, som även kyler ned bilen. Det är inte sällan grillen även har ett dekorativt syfte för bilinnehavaren.

Inlägg skapade 28

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
cenote