Bilens lysen

Bilens lysen kan man finna framtill, baktill och inuti bilen. Dessa är livsviktiga för både bilisten och omgivningens säkerhet. Enligt lag måste exteriöra lysen fungera, för att en bil ska kunna vara ute i trafiken lagligt. På kvällstid brukar bilen rekommenderas att använda helljus, för att markera sin närvaro på vägen. Under dagstid är helljus däremot onödigt och kan ersättas med halvljus, vilket är den svagare varianten. Var dock noga med att inte blända bilister kommande ur motsatt riktning.

Det är förbjudet att använda sig av både halvljus och varselljus, varav den sista är till för att bilen ska vara synlig för omgivningen. I vissa fall kan varselljuset användas istället för halvljus. Om du är i nöd kan du använda extraljus, för att signalera att du behöver hjälp.

Om en av dina billyktor är trasiga, har polisen enligt lag rätt att stoppa ditt fordon och uppmana dig att sluta köra. Du kan eventuellt även få en böter. Var därför noga med årliga besiktningar och checkups, så att du vet att din bil är funktionsduglig. Det är relativt enkelt att byta ut trasiga lysen själv, men det är helt okej att komma in till den lokala mekanikern och be om lysreperation – var dock beredd på en mindre avgift!

Inlägg skapade 29

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
cenote