Bilens alla vätskor

En bil kanske känns som något torrt, tekniskt och mekaniskt, men dess funktion är i stort behov av ett antal olika vätskor. Likt en människa så har bilen ett hårt och avskalat yttre, med en komplex mekanik på insidan som behöver diverse substanser för att underhållas.

Spolarvätska

Under motorhuven av en bil finns en speciell liten tank för spolarvätska. Spolarvätskan är till för att du som förare ska kunna se ordentligt när du kör, då vätskan med hjälp av vindrutetorkarna rensar bort smuts och nederbörd. Spolarvätskan kan ha olika fryspunkter och måste därför regleras utefter luftens temperatur.

Motorolja

En motor arbetar fort och skapar en massiv friktion i systemet. Till följd av det behövs ett smörjmedel som förhindrar skador. Motoroljan innehåller även rengörande ämnen som håller motorn ren. Motoroljan behöver inte bytas alltför ofta och du kan hålla koll via oljestickan, som har ett utstickande handtag ur oljetanken under motorhuven.

Bränsle

En bil behöver bränsle för att skapa rörelseenergi. De bilar som inte drivs av el, har alltså en förbränningsmotor. De olika bränsletyperna är viktiga att veta om för att undvika feltankning. De vanligaste är etanol, diesel och bensin.

Inlägg skapade 28

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
cenote