Okategoriserade

Viktiga lagar att ha i åtanke som bilist

Att köra bil är hur kul som helst, men vem som helst får inte köra. Det finns många lagar runt bilen som är till för omgivningens och förarens säkerhet. Dessa lagar kan dock komma att förändras eller uteslutas och nya kan tillkomma.

Vem får köra?

För att få övningsköra behöver du ett giltigt körkortstillstånd. Du kan påbörja övningskörning redan vid 16 års ålder, men du får endast tillgång till körkort vid 18 års ålder. För att bli godkänd som bilist behöver du godkänt på ett teoretiskt prov och ett uppkörningsprov (där du visar din körfärdigheter för din handledare).

Passagerarlag

Som förare ansvarar du för att det är ett lämpligt antal passagerare i bilen. Om din bil har fem säten, får endast fem personer sitta i fordonet, om du ska ut och köra. Om en av passagerarna är barn är du ansvarig för att det finns tillgång till barnstol eller annan lämplig skyddsanordning. Du som förare är också ansvarig för att passagerare under 15 år har bilbälte på sig.

Högertrafik: Dagen H

I september 1967 klubbades en ny lag igenom i Sverige: Vi skulle få högertrafik. Innan dess hade vi likt Storbritannien, vänstertrafik. Ändringen togs emot med öppna armar, även om omställningen var svår för vissa. Med

högertrafik menas att förarens sida är placerade på vänster sida av bilen och att du måste hålla dig på höger om vägen.

Lysen

Du får inte köra din bil om dina lysen är trasiga, vilket är en säkerhetsfråga. Polisen har rätt att stoppa dig om du kör med ett uppenbart trasigt lyse.

Registreringsskylt

Du måste ha en synlig registreringsskylt på ditt fordon, innan du åker ut och kör. Detta är både för säkerhet och för brottsbevis. I Sverige är bilregistret offentligt, vilket innebär att vem som helst kan se vem som äger en viss bil.

Kategori: Okategoriserade
Inlägg skapade 29

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
cenote