Passagerare

I vissa länder finns det inga särskilda krav på föraren när det gäller medpassagerare. Men i Sverige finns det ett antal lagar och riktlinjer som kan vara bra att veta om. Här kommer de grundläggande reglerna, om du är osäker inför en framtida roadtrip!

  • Om barn är med i bilen, ska det finnas skyddsanordning till detta i form av en barnstol. Barnet måste även vara placerat korrekt i förhållande till bilen, till exempel får en bebisbarnstol inte placeras i framsätet av fordonet.
  • Du får endast fylla de säten som redan existerar i bilen, det vill säga, ingen får sitta i knäet på någon annan eller slumra i bakluckan. Om du blir stoppad av en sådan anledning, så har polisen rätt att ge dig böter och be den överflödiga personen lämna fordonet.
  • Om du ska åka en väldigt kort och långsam sträcka är det möjligt att medta en till passagerare. Ni kan alltså vara sex stycken i bilen, även om det bara finns fem säten. Men det är problematiskt i sig, för du som förare ansvarar då för att den sjätte personen har ett alternativt monterat säte att sitta på – vilket är svårt att anordna.
Inlägg skapade 28

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
cenote