Bilens säkerhetssystem

De flesta värnar om sin bil och vill varken få den krockad, stulen eller vandaliserad. Därför är det viktigt att du utnyttjar de möjligheter som finns för att hålla ditt fordon säkert. Du är förmodligen medveten om att både förare och horisontell medpassagerare har varsin krockkudde, varav din sitter i ratten? Du är förhoppningsvis också medveten om att de flesta uppmanar dig som förälder att inte placera ditt barn i framsätet, varken med eller utan barnstol. Här kommer några av bilens allra viktigaste säkerhetssystem:

  • Bilens krockkudde: En uppfinning från 60-talet som på 90-talet blev standard i bilen. Den ska snabbt fyllas med luft vid eventuell kollision med ett annat objekt. Den skyddar dig från både glassplitter och nackskador.
  • Placering av barnstol: Även om detta inte ingår i bilen per se, så är det viktig kunskap att ha. En barnstol ska placeras i de bakre sätena av bilen, och om det är en bebisbarnstol ska den vara vänd med ryggen mot frampassagerarna. Om du till exempel placerar barnstolen vid framsätet, med ryggen på glaset, riskerar du att krockkudden skjuter iväg barnstolen och orsakar livshotande nackskador.
  • Billås: Alla bilar kommer med ett billås, men du som ägare ansvar sedan för att det är funktionsdugligt. Det finns många låssmeder som sysslar specifikt med billås. Låset ska fungera som skydd för yttre intrång, samt minska risken för att någon öppnar bilen från insidan vid fart.
  • Bilens framsida: Framsidan av bilen är idag mjukare konstruerad än förr, så att bilen trycks ihop vid en kollision. Det gör att olyckan kan se värre ut än vad den är, men det motverkar också skador hos den som kör, då själva kraften från kollisionen minskar och således även skador.
Inlägg skapade 28

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
cenote