Viktigt med rätt bildäck

Däcken är en av de allra viktigaste delarna på bilen. Om de inte har ett tillräckligt mönsterdjup, helt enkelt inte passar på bilen eller om de inte passar det aktuella klimatet kan man som förare försätta både sig själv och andra i en mycket riskfylld situation. När däcken plötsligt inte greppar vid en sladd eller inbromsning kan det gå riktigt illa.

Köpa däck till bilen

Hos företaget Hjuldepån kan man köpa däck till de allra flesta typer av bilar. När du ska köpa däck är det viktigt att du vet vilken sorts däck du vill ha. Du måste också veta däckens storlek. Vilken storlek dina däck har anges alltid på däcksidan. Den kan till exempel vara 165/65 R15. En kunnig däcksäljare kan också ge dig råd om du skulle vilja ha en annan däckdimension eller liknande. Ibland kan man sätta både större och mindre däck på bilen utan att det gör något, i andra fall kan ett par större däck slita sönder bilens inneskärmar i hjulhusen.

Däck finns i flera olika prisklasser och det kan vara klokt att man lägger lite extra pengar på dem om man vill kunna köra riktigt säkert.

Däck för terrängkörning och bankörning

Vanliga däck som används vid körning på landsväg eller i staden fungerar inte så bra varken i terräng eller på bana. I terräng får vanliga däck inte tillräckligt fäste och på en bana ger de alltför högt luftmotstånd för att vara bra. Dessutom slits däcken alltför snabbt eftersom de inte är gjorda för den typen av körning. Däck för terrängkörning har ofta rejäla mönster för att bilen ska kunna komma fram även i lera, mossa med mera.

Dubbade däck

När det gäller vinterdäck finns de som dubbade eller odubbade. Ett dubbat däck har små stålpiggar i sig och de ger ett bättre grepp på snö och is. De har också en kraftigare mönstring än vad sommardäcken har. De dubbade däcken har dock sina nackdelar. Det är nämligen så att de är förbjudna på många platser av miljöskäl. Det blir till exempel omöjligt att åka till Tyskland om bilen har dubbade däck.

Att byta däck

Det där med att byta däck är bra att kunna. En vacker dag står du kanske där med punktering eller så behöver du byta till vinterdäck för att vintern kommer tidigare än befarat. Du behöver egentligen inte ha så mycket verktyg för att lyckas med däckbytet. En bra domkraft är dock guld värd. Du behöver också något för att få loss hjulbultarna. Ett fälgkors eller en lös hylsa med skaft är bra. För att byta däcket börjar du med att se till att bilens handbroms är dragen, och att en växel ligger i. Efter det lossar du däcket något, och hissar upp bilen med domkraften. Efter det kan du lossa däcket helt, byta det och skruva fast det nya däcket. Tänk på att efterdra hjulbultarna.

Inlägg skapade 28

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
cenote