Begreppslista för bilens interiöra delar

Det är insidan som räknas, som man brukar säga. Även om bilen tycks vara simpel på utsidan, så är den på insidan ett riktigt konstverk med små och stora mekanismer. För bilentusiasten kommer detta inte som en chock, men för den oinvigde finns det mycket att lära! Därför kommer en begreppslista på bilens interiöra delar nedanför, hur många delar kunde du?

Motor

Motorn på bilen är själva hjärtat, det vill säga, den mekanik som får bilen att rulla. Utan hjärtat pumpar inte blodet och utan motorn rullar inte bilen. Motorn i en bil är placerad under motorhuven, vilket är luckan längst fram på fordonet. På vissa bilmodeller är motorn placerad i bakre delen av fordonet, men detta är ovanligt och hittas främst i äldre bilar eller sport modeller. Motorns kapacitet och uthållighet varierar mellan bil och märke.

Broms

Bromsmekaniken i en bil är placerad där du som bilist har fötterna. Dessa ser till att du kan stanna bilen när det behövs. Du kan antingen sakta bromsa in, eller bromsa hastigt vid nödfall. I bromsens mekanik finns det en bromskloss som måste bytas ut med tid, då den nöts ut. Du kan själv ana när ett byte måste ske, om bilen gör ett skrapande ljud vid inbromsning. Då kan du enkelt skicka in bilen på service, så byts klossen ut mot en rimlig peng.

Växellåda

Hur snabbt vill du köra? En växellåda består av kugghjul som du kan justera utefter behov. Likt en cykel behöver en trögare växel läggas in för till exempel en uppförsbacke. Växellådan är placerad mellan bilens hjul och motor. Det finns både manuella och automatiska växellådor, varav den senaste är den populäraste idag av enkelhets- och säkerhetsskäl.

Ratt

I andras begreppslistor räknas ratten som en exteriör del. Men i denna räknas den som en del av bilens innersida, då ratten sitter fast på en axel inuti bilen. Den som kör bilen har ratten framför sig, och har i metaforiskt tal även “rodret”. Ratten har ibland ersatts med en joystick, vilket har haft tveksamma resultat. Nu för tiden är den runda ratten standard i bilen, då den varit bäst i test.

Tank

Om motorn är bilens hjärta, så består tankens insida av bilens blod. I bilen, oftast i det bakre partiet, finns en tank som kan fyllas med antingen bensin, etanol eller diesel. Dessa vätskor är vad som får motorn att fungera. Det är alltså dess bränsle. Idag produceras dock många elbilar, för miljöns skull, och dessa behöver inte en tank då de drivs av elektricitet.

Bensin är väldigt lättantändligt och har en kokpunkt mellan 30-190 grader. Detta beror på att bensin är tillverkad av kolatomer och kolväten. Utöver dessa två ämnen så innehåller bensin ofta medel som motverkar föråldring och beläggningar inuti bilens bränslesystem och motoranläggning.

Inlägg skapade 25

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
cenote